ERZURUM’UN KISA VE ORTA VADELİ YATIRIMLARI NELER OLMALI?
Prof. Dr Orhan KÜÇÜK

Prof. Dr Orhan KÜÇÜK

ERZURUM’UN KISA VE ORTA VADELİ YATIRIMLARI NELER OLMALI?

13 Ağustos 2015 - 10:08

ERZURUM’UN KISA VE ORTA VADELİ YATIRIMLARI NELER OLMALI?

Doç. Dr. Orhan KÜÇÜK*

Erzurum, konumu itibariyle gelişmesi, geliştirilmesi zorunlu olan, göz ardı edilemeyecek, kendi haline bırakılamayacak bir mahiyet arz etmektedir.

Beraberinde Erzurum, mevsimi ve nüfusun yoğun olduğu bölgelere ortalama 1000 km. uzaklıkta olması gibi dezavantajlara da sahiptir. Bu bakımdan üzerine titrediğimiz mülk-i İslâm’ın da Anadolu’nun da kilidi olan memleketimiz, özel ihtimam gerektirmektedir.

Erzurum yatırımlarını planlamalı, buna göre yarından tezi yok, harekete geçmelidir. Yoksa bunun kısa ve orta vadede bile telafisi imkânsız sonuçları olacaktır.

Erzurum’un temel yatırım hedefi Yüksek Hızlı Tren olmalıdır. Bu proje bir an önce hayata geçirilmeli, Kafkasya’ya da ulaştırılması gereken bu hat, kısa sürede Horasan’a kadar getirilmelidir.

Erzurum’un ikinci önemli projesi Kent İçi Raylı Sistem’dir. Buna ben ERAY diyeyim, yapanlar başka isim koysunlar ama kentin şehir içi trafik yoğunluğunun azaltılması ve ulaşım hızının ve potansiyelinin artırılması için bu proje hayati önem arz etmektedir.

Lojistik Köy, demiryolları projesi olmanın ötesinde makroekonomi politikası olarak ele alınmalı, Lojistik Dağıtım Merkezleri ile desteklenmelidir. Bu merkezler, İspir, Oltu ve Pasinler-Köprüköy bölgelerinde düşünülebilir.

Tortum Gölü ve Şelalesi turizme kazandırılmalı, Yedi Göller bölgesi ve Uzundere, Tortum, Olur ve Şenkaya’nın kuzey kesimleri doğal alanlar olarak doğal turizm merkezlerine dönüştürülmelidir.

Narman Peri Bacaları dünyaya tanıtılmalı, vadisiyle birlikte turizme kazandırılmalı, Göllü piknik ve mesire alanı ile birlikte konaklama alanları oluşturularak, tatilini doğa içerisinde, bol oksijenli geçirmek isteyenlere, şehre yakın tatil alanlarında dinlenme imkânı sunulmalıdır.

İspir - Tortum yolu bir an önce yapılarak Narman, Oltu ve Şenkaya denize kısa yoldan ulaştırılmalıdır.

Bayburt - İspir – Artvin yolu yapılarak bu illerle iletişim ve alışveriş güçlendirilmeli, mevcut dostluk ve akrabalıklar geliştirilmelidir.

Güney ilçelerimiz, belki uç bir düşünce olarak değerlendirilebilir ama, iki toplanma merkezine kaydırılmalı, burada güvenlik ve vatandaşlık hizmet sunumu bakımından Erzurum merkezdeki devlet imkânları orada yaşayan vatandaşlarımızın ayağına götürülmelidir. Diğer alanlar tarım ve hayvancılık alanları olarak belirlenmeli ve yatırımların önü açılmalıdır.

Gözbebeğimiz beş yaşına gelen üniversitemiz ETÜ bir an önce atağa geçirilmeli, elli bin öğrenci sınırı aşılmalıdır.

Tortum – Oltu – Narman ve Olur bölgesi gıda ve tarım yatırımları ile desteklenmeli, üretici üretime ve bölgesinde yaşamaya teşvik edilmelidir.

Bir göç politikası oluşturulmalı, giden ve kente gelen nüfus düzenlenmeli, buna bir sistematik yaklaşım belirlenerek kentin gelecek nüfusu, bunun yerleşim ortamları ve alt yapısı planlanmalıdır.

İnsan gücü, sportif ve kültürel konularda da yapılması gereken icraatlar var, bunlar da son derece önemli ama bütünlük açısından, bir başka yazımda onlar üzerinde durmaya çalışacağım.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum…

 

* İİBF, İşletme Bölümü, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı 

[email protected], https://twitter.com/orhankucuk4, https://www.facebook.com/orhan.kucuk.9231

 

Bu yazı 2293 defa okunmuştur .

Son Yazılar