Erzurum (Palandöken) Lojistik Köyü
Prof. Dr Orhan KÜÇÜK

Prof. Dr Orhan KÜÇÜK

Erzurum (Palandöken) Lojistik Köyü

27 Ocak 2015 - 09:33

Erzurum (Palandöken) Lojistik Köyü

Orhan KÜÇÜK*

Lojistik Köy; lojistik ve taşımacılık şirketleri ile ilgili Resmi Kurumların içinde yer aldığı, her türlü ulaştırma moduna etkin bağlantıları olan, depolama, bakım-onarım, yükleme-boşaltma, elleçleme, tartı, yükleri bölme, birleştirme, paketleme v.b. faaliyetlerini gerçekleştirme imkânları olan ve taşıma modları arasında düşük maliyetli, hızlı, güvenli, aktarma alan ve donanımlarına sahip bölgelerdir.

Modern yük taşımacılığının kalbi olarak görülen, diğer ulaşım sistemleriyle entegre olarak kombine taşımacılığı geliştiren Lojistik merkezler ülkemizde de kurulmaya başlanmıştır. Kent merkezi içinde kalmış yük garlarının; Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, etkin karayolu ve deniz ulaşımı bağlantısı olan ve yükleyiciler tarafından tercih edilebilir bir alanda, lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte, modern, teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun şekilde, öncelikle Organize Sanayi Bölgelerine yakın ve yük potansiyeli yüksek olan İstanbul (Halkalı/Yeşilbayır), İzmit (Köseköy), Samsun (Gelemen), Eskişehir (Hasanbey), Kayseri (Boğazköprü), Balıkesir (Gökköy), Mersin (Yenice), Uşak, Erzurum (Palandöken), Konya (Kayacık), Denizli (Kaklık) ve Bilecik (Bozüyük) olmak üzere 12 adet lojistik merkez kurulmaya başlanmış, Kahramanmaraş (Türkoğlu), Mardin, Kars, Sivas, Bitlis (Tatvan) ve Habur Lojistik Merkezleri ile birlikte Lojistik Merkez adeti 19’a ulaşmıştır.

Samsun (Gelemen), Uşak, Denizli (Kaklık), İzmit (Köseköy), Eskişehir (Hasanbey) ve Halkalı olmak üzere 6 adet Lojistik Merkez işletmeye açılmıştır. Balıkesir (Gökköy), Bilecik (Bozüyük), Mardin, Erzurum (Palandöken) ve Mersin (Yenice) lojistik merkezlerinin inşaat çalışmaları devam etmektedir. Diğer Lojistik merkezlerine ilişkin proje, kamulaştırma ve inşaat ihale işlemleri sürmektedir.

Lojistik Merkezlerde; Demiryolu çekirdek ağı olarak değerlendirilen tren teşkil, manevra ve yükleme boşaltma alanlarının TCDD, depo, antrepo ve diğer lojistik alanların özel sektör tarafından yapılması/yaptırılması ve işletilmesi planlanmaktadır.

360 bin metrekarelik alanda yapımı süren Erzurum Lojistik Köyü Projesinde inşaat işleri yarıdan fazla tamamlanmıştır.

Bu merkezin hizmete açılması ve geliştirilmesi, Erzurum’un Kafkaslar, İran ve Ortadoğu’ya açılan pencere olmasını sağlayacaktır. Bunun bir yönü istihdam, bir yönü göçün önlenmesine katkı, bir yönü de sanayi ve ticaretin gelişmesi ve kente yeni yatırımların yapılmasının önünün açılmasıdır.

Avrupa’da önde gelen lojistik köylerden ilk üçü; Interporto Verona, GVZ Bremen ve GVZ Nürnberg’dir.

Türkiye’nin jeopolitik konumu dikkate alındığında, Ülkemizde kurulacak lojistik köylerden başta İzmit (Köseköy) olmak üzere Palandöken lojistik köyü de dünya sıralamasını zorlayacak önemi haiz merkezlerden biri olma niteliğine sahiptir.

Yeter ki biz de farkında olalım…

Hepinizi saygıyla selamlıyorum…

Kaynaklar KÜÇÜK, Orhan (2014), Lojistik İlkeleri ve Yönetimi, 3. Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara. KÜÇÜK, Orhan (2014), Uluslararası Lojistik, 2. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara. www.tcdd.gov.tr * Doç. Dr., İİBF, İşletme Bölümü, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı [email protected], https://twitter.com/orhankucuk4, https://www.facebook.com/orhan.kucuk.9231

Bu yazı 2452 defa okunmuştur .

Son Yazılar