AK PARTİ ADAY BELİRLEME SÜRECİ: DOĞRULAR-YANLIŞLAR
Prof. Dr Orhan KÜÇÜK

Prof. Dr Orhan KÜÇÜK

AK PARTİ ADAY BELİRLEME SÜRECİ: DOĞRULAR-YANLIŞLAR

08 Nisan 2015 - 19:30

Yoğun bir süreç geride kaldı ve seçime giren partilerin ve Ak Parti’nin 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimlerinde yarışacakları adayları belirlendi.

AK Parti, önce on günlük bir sürede adaylık müracaatlarını aldı, akabinde de aday adaylarını teşkilatlara yönlendirerek temayül yoklaması yapacağını duyurdu. Doğru 1.

Böylece ben de dahil tüm aday adayları teşkilatları ziyaret ettik, tanıştık, kendimizi tanıttık, AK Parti propagandası yaptık.

Teşkilat aday adaylarını sıcak karşıladı, hepsini bir değer olarak gördüğünü hissettirdi. Doğru 2.

Erzurum İl Başkanlı ve SKM, aday adaylarından Erzurum’u ikinci sıraya yazanları da dikkate alarak doğru bir sayı deklare etti. Doğru 3.

Tanıtım toplantısında kısa da olsa aday adaylarına kendilerini takdim etme, belli ölçüde düşüncelerini, projelerini sunma fırsatı verdi. Doğru 4.

Böylece delege ve arzu eden partililer veya vatandaş, aday adaylarını canlı performans izleme fırsatı buldu.

Temayül yoklamasına mevcut milletvekilleri ile daha önce AK siyasette görev almış siyasileri dahil etmeyerek etik bir tutum sergiledi. Doğru 5.

Bununla yetinmedi ve STK temayülü yaptı. Doğru 6.

Böylece benim gibi önceden ziyaret eden, tanışan veya hizmet edenler dışındaki aday adayları da AK Parti adına STK’ları belli ölçüde ziyaret ettiler, kendilerini tanıttılar, propaganda yaptılar.

Tüm aday adaylarını Genel Merkez’e davet ederek, oluşturduğu Alt Komisyon’da yüz yüze görüştü, yakından tanıdı, aday adaylarının kendilerini tanıtmalarına imkân verdi. Doğru 7.

Tüm bunların zaman planlamasını çok iyi yaptı. Zamanlaması tamdı, zamanı da iyi kullandı. Doğru 8.

Ara Komisyon ve Üst Komisyonları çalıştırdı, temayül sonuçlarını dikkate aldı, kanaat önderlerinin düşüncelerini aldı, anket yaptı. Doğru 9.

Kanaatimce bunun sonucunda her aday hakkında belli ölçüde bilgi elde etti.

Aday adayları ile ilgili ister paralel ister farklı durumlara karşı istihbarat çalışması yaptı veya yaptığı basında yer aldı. Yaptıysa Doğru 10.

Belli bilgiler sızsa da genel olarak söze sadık kaldı ve listeyi duyurmadı. Doğru 11.

7 Nisan saat 16:50’de SKM’de, on civarında İl Yöneticisi ile İl Başkanı Teoman KÜMBET başkanlığında Basın Toplantısı düzenleyerek basın mensuplarını davet etti. Listeyi, o anda Ankara’da olan Erzurum İl Başkanı Fatih YEŞİLYURT’un ağzından, teknolojiyi kullanarak, eş zamanlı olarak Türkiye’ye, Erzurum’a ve Erzurum yerel basınına duyurdu. Doğru 12.

12 Mart gibi 12 doğru yapan ekibi haddimizi zorlayarak tebrik ediyoruz.

Liste bana göre biraz farklı olabilirdi, ama ben de bir aday adayı olduğum için bu farkı söylemem başka anlamlar doğurabilir. Fakat şunu bilelim: AK Parti %50 ile iktidarda olan bir parti, kimilerine göre bir takım hataları da olabilir fakat realite, doğruların faza olduğunu gösteriyor ve hüküm zevahire göre verilir. Dolayısıyla listenin bu şekliyle çıkmasının AK Parti açısından bir rasyonellik taşıyacağının hakkını vermek durumundayız.

Bu doğrular yanında tespit edebildiğim yanlışlar da vardı.

Aday adaylarından ciddi anlamda vekillik için yarışanların bile tamamı sahada etkin çalışmadı. Yanlış 1.

Tanıtım toplantısına ve teşkilat temayülüne katılmayan adaylar vardı. Yanlış 2.

STK teşkilat temayülüne katılmayan adaylar vardı. Yanlış 3.

Taa Teşkilat Temayülünden sonra çoğu aday adayı Erzurum’dan kayboldu. Yanlış 4.

SKM’deki basın toplantısında benden başka hiçbir aday adayı yoktu. Yanlış 5.

Seçim sonuçlarını partililerle ortak heyecanla paylaşma şuur ve gönüllülüğünü veya en azından zaman ayırma nezaketini benim dışımdaki aday adayları gösteremedi. Yanlış 6.

Yanlışlar aday adaylarına, doğrular AK Parti’ye düştü. Yanlışlar doğruların yarısı kadar oldu.

Bundan sonra yine bana göre şunların yapılmasında yarar var:

AK Parti’nin, yoğun süreç yaşayan, yorulan, kendisi ile birlikte partinin propagandası için de yoğun gayret sarf eden, bu süreçte ister istemez ciddi masraf eden aday adaylarını bir şekilde onore etmesi, aday adaylarından istekli olanları donanımlarına göre belli biçimlerde değerlendirmesi motivasyonları bakımından uygun olacaktır.

Selam ve dua ile…

 

Bu yazı 2430 defa okunmuştur .

Son Yazılar