Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Doğu Anadolu Proje Koordinatörü İbrahim Seyhan, Erzurum'da 2 bin 690 asansörün kontrolden geçirildiğini yüzde 57'sinden fazlasının can güvenliği riski içerdiği için 'kırmızı' etiketle işaretlendiğini açıkladı. İbrahim Seyhan, "Kaçıncı katta oturursanız oturun. Üzerinde kırmızı etiket olan veya etiketi bulunmayan asansörü kullanmak yerine merdivenle çıkmayı tercih edin" dedi.
Vatandaşların asansörleri kullanırken çok dikkat etmeleri gerektiğine işaret eden TSE Doğu Anadolu Proje Koordinatörü İbrahim Seyhan, Erzurum'da TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi olmayan 2 bakım firmasının tespit edildiğini ve bunu Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'ne bildirdiklerini söyledi. Asansörlerin periyodik muayenelerini, asansör konusunda uzman 7 mühendis ile gerçekleştirdiklerini vurgulayan Seyhan, vatandaşların kullandıkları asansörün sadece kabinini gördüklerini, iç dizaynı güzel olan asansörlerde herhangi bir sorun olmayacağına inandıklarını belirtti. Kırmızı etiketli asansörlerin tehlike oluşturacağı için kesinlikle kullanılmaması gerektiğine dikkati çeken TSE Doğu Anadolu Proje Koordinatörü İbrahim Seyhan şunları söyledi:
"2012 Ağustos ayından bugüne kadar 197'si takip kontrolü olmak üzere toplam 2 bin 690 asansörü denetimden geçirdik. Kontrollerde 2 bin 690 asansörün 1542'si yani yüzde 57.3'üne kırmızı etiket yapıştırdık. Uzmanlarımızca kontrol edilen asansörlerde, halatları kopma noktasına gelmiş, rayları bağlantı yerinden çııkmış, gevşemiş, fren tertibatı kaynaklanmış, sökülmüş, güvenlik sistemi çalışmayan, motor yan yatak montajı olmayan ve doğrudan beton bloklar üzerine monte edilmişleri belirledik. Kaçıncı katta oturursanız oturun. Üzerinde kırmızı etiket olan veya etiketi bulunmayan asansörü kullanmak yerine merdivenle çıkmayı tercih edin. Takip kontrolündeki asansörlerin 196'sı kullanılabilir duruma geldi. Arzu edilmeyen bir asansör kazası ile karşı karşıya kalınması durumunda hukuki sorumluluk doğrudan bina yöneticisine ait olmaktadır. Bu nedenle binasının periyodik muayenesini yaptıran yönetici hukuki sorumluluğunu yerine getirmiş olmaktadır. Hem can hem de mal açısından asansörlerin kontrolleri yaptıralım. Vatandaşları duyarlı olmaya ve enstitümüze müracaat ederek asansörlerin yıllık kontrollerini yaptırmaya davet ediyoruz. Asansör bakım ve işletme yönetmeliği, asansörün yıllık kontrolüne ilişkin sonucu gösteren etiketler 3 ayrı renkle belirleniyor. Buna göre kırmızı etiketli olan, can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyandır. Sarı etiketli, kabul edilebilir seviyede ama risk oluşturan uygunsuzlukların tespit edilendir. Yeşil etiketli ise standartlara uygun olan asansördür."
YORUMLAR