Yakutiye Belediyesi tarafından restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılarak yok olmaktan kurtarılan, Erzurum’un önemli tarihi değerleri arasında yer alan İstanbul Kapı, TRT’nin canlı yayınında dünyaya anlatıldı. Eserin mimarı Ali Korkut ve Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun katıldığı canlı yayında eserin simgesel ve kültürel özellikleri anlatıldı. Ali Korkut, insanla buluşturduğu bir tarihi eserde daha imzası olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un Yakutiye Kent Meydanı, Üç Kümbetler Projesi gibi marka projeleri arasında yer alan İstanbul Kapı, restorasyon sonrası görüntüleriyle TRT ekranlarından dünyaya tanıtıldı. 1865-1877 tarihleri arasında Fosfor Mustafa Paşa tarafından yaptırılan, şehrin batıya açılan önemli kapısı İstanbul Kapı, ikinci mimarı Ali Korkut ve tarihçi Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun anlatımlarıyla TRT aracılığıyla dünyaya anlatıldı. Restorasyonla yok olmaktan kurtarılan İstanbul Kapı’nın bundan böyle insanla kucak kucağa olacağını anlatan Ali Korkut, "İstanbul Kapı düne kadar metruk haldeydi. Yaptığımız projeyle restorasyonunu gerçekleştirdik. Çevre düzenlemesiyle birlikte artık insanlarımızın içerisinde vakit geçirebileceği, kütüphanesinde kitap okuyabileceği bir mekan haline geldi. Umuyorum bundan böyle içerisinde sürekli insan bulunacak, sürekli bir canlılık olacaktır. Burası bir kültür mekanı olarak yarınlara ulaşacaktır" dedi.
KÜTÜPHANESİYLE FARKLILIK OLUŞTURUYOR
İstanbul Kapı, tarihi iç mekanında oluşturulan kütüphanesiyle farklılık oluşturuyor. İçerisinde iç odaların bulunduğu, restorasyon sonrası hizmete açılan İstanbul Kapı, kütüphane ile adeta kültür merkezi hüviyetine bürünmüş. İstanbul Kapı’nın güvenlik ve batıya açılan yönüyle önem arz ettiğini ifade eden Prof. Erol Kürkçüoğlu, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’a teşekkür ederek "İstanbul Kapı, döneminde güvenlik amacıyla yaptırılan kapılardan biri. Ayakta kalmayı başaran bu eser maalesef uzun yıllar metruk kaldı. Ali Korkut’a bu yönüyle teşekkür etmeliyiz, eseri kurtardı. Şimdi burası kütüphanesi ve temizlenmiş görünümüyle hizmet verecektir. İstanbul Kapı, aynı zamanda Erzurum’un batıya açılan kapısı, yönüdür. Bu bakımdan da önemli bir eserdir" şeklinde konuştu.
YORUMLAR