Op.Dr.Bekir Sivri, düzenli uykuya rağmen dinlenmiş hissedememek, bir uyku bozukluğu sorunu olan horlamadan kaynaklanabileceğini söyledi.
Horlamanın özellikle yetişkinlerde görülen, genellikle pek önemsenmeyen fakat uzmanlara göre mutlaka tedavi edilmesi gereken bir uyku bozukluğu olduğunu dile getiren Op.Dr.Bekir Sivri, erişkinlerin en az yarısında, çocukların da önemli bir kısmında görülen bir uyku bozukluğu olan horlamanın tek başına önemli bir sorun teşkil etmediğini, ancak "uyku apnesi" denilen nefes kesilmesinin en önemli belirtisi olduğunu ifade etti.
Op.Dr. Bekir Sivri, yaptığı açıklamada, horlamanın tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşam olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
Dr. Sivri, "Burundan, ses tellerine kadar üst hava yolunu daraltan bütün problemler ( Burun kemiğindeki eğrilikler, sinüzit, alt ve üst çenedeki yapısal anormallikler, dilin aşırı büyük olması) horlamaya sebep olabilir.
Horlama sesi sizden çok, yatağınızı ya da odanızı, hatta aynı çatıyı paylaştığınız kişileri rahatsız eder. Yakınlarda yapılmış bir araştırmaya göre horlayan kişi eşinin uyku süresinde ortalama bir saat azalmaya yol açmakta, yani eşini uykusuz bırakmaktadır.
Özellikle eşleri horlayan kadınlar için geceler kabusa dönüşebilmektedir.
Horlama genelde kilolu insanlarda görülmektedir. Kilo horlamanın da en önemli nedenlerinden biridir. Fazla kilo uyku sırasında boynunuza çok fazla ağırlık yüklenmesine neden olarak nefes alışınızı engeller ve horlamaya neden olur. Eğer sizin de fazla kilonuz varsa bir an önce bundan kurtulmak için bir şeyler yapmaya başlayın.
Sırt üstü yatmayın. Sırt üstü yatmak horlamayı artırmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca yan yatmaya çalışın.
YÜKSEK YASTIKDA YATIN
Burnunuz tıkalı oldukça ağzınızdan nefes alıp vereceğiniz için horlama ihtimaliniz artar.burun tıkanıklığınızı açmak için gerekli ilaçları kullanın
Yatmadan 2-3 saat öncesinde yemek yemekten kaçının.
Aşırı yorgunlukta horlamayı tetikleyebilir. Gün içeresinde dinlenmeye önem gösterin.
Sigara içmek ve özellikle gece yatmadan alkol almak dil ve boğazdaki kasların gerginliğini azaltarak horlamaya neden olduğundan bunlardan kaçınılmalıdır.
Tüm bu önlemlere rağmen horlama gerçekten hem sizi hem de çevrenizdeki insanları çok fazla rahatsız eden bir hal aldıysa eğer bir kulak-burun-boğaz uzmanına gözükmenizde fayda var."
YORUMLAR