Palandöken Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı tohum ekilerek, buğday veriminin iki katına çıkarılması hedefleniyor.
Müdürlüğün hazırladığı ve Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı himayesinde, Marmara Tohum Geliştirme A.Ş ortaklığıyla yürütülen "Erzurum'da Tarım Arazilerinde Yüksek Verimli Buğday Çeşit Ekiminin Yaygınlaştırılması" Projesi'ne start verildi.
Belirlenen 10 çiftçiye teorik eğitim verilerek, ziraat mühendisleri tarafından yapılan etüt ve incelemeler sonucunda, proje üreticileri ve demonstrasyon alanları belirlendi. Soğuk ve kurak bölgelerde test edilen, Ukrayna ve Rusya çeşidi buğday, toprak analizlerinin yapıldığı arazilere ekilerek, daha fazla verim elde edilecek.
Palandöken Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerçekleştirecekleri çalışmayla bölge üreticisinin cebini sevindirecek, aşina olduğu tohumlardan daha fazla kazanç sağlayacak, bölge için daha yeni olan tohum çeşitlerini belirlendiklerini söyledi.
Teknik çalışmaların ardından Palandöken ilçesine bağlı farklı mahallelerden 9, Aziziye ilçesinden de bir olmak üzere 10 üreticiyi projeye dahil ettiklerini anlatan Yiğit, "Ukrayna çeşidi Syrena Odeska ve Rusya çeşidi olan Nota isimli ekmeklik buğdayın ekimi, bakımı ve hasadıyla gerçekleşecek olan on dekarlık demonstrasyonlarla üreticinin kısmen de olsa ekstantif (düşük verim) tarımdan entansif (yüksek verim) tarıma geçişi hedeflenmektedir" diye konuştu.
"Buğday üreticisinin yüzünü güldürmeyi amaçlıyoruz"
Bölgede ekilen buğdaydan daha düşük verim elde edildiğini dile getiren Yiğit, şunları kaydetti:
"Geçen yılın verilerine göre sertifikalı buğday çeşitlerinden alınan verim sulu tarımda 250 ila 350 kilogram olarak kayıtlara geçerken, kuruda 150 ila 240 kilogram seviyesinde kaldı. Uygulayacağımız projeyle 550 ila 700 kilogram arasında verim bekliyoruz. Proje, rekolte artışını sağlayacaktır. Verimi etkileyen en önemli faktörlerden toprağın bitki besin element içeriğinin belirlenmesi içi proje koordinasyon ekiplerince, ilgili alanlarda toprak örnekleri alınırken, gübrelemenin yerinde, zamanında ve miktarında yapılabilmesi amacıyla yayım faaliyetleri aktif olarak sürdürülüyor."
Üretimin her safhasında çiftçiyle çalışarak, bilimsel veriler ışığında buğday üretiminin yapılacağının altını çizen Yiğit, yüksek verimli buğday çeşidi ekiminin bölgede yaygınlaştırılması amacını güden projeyle buğday üreticisinin yüzünü güldürmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
YORUMLAR