Üreticiler Sütü Dışarıdan Getiriyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Akar: "Üreticilerimiz yılda 700 bin süt ürettiklerini işletmecilerimiz de süt bulamadıklarını söylüyor.
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, "Üreticilerimiz yılda 700 bin ton süt ürettiklerini işletmecilerimiz de süt bulamadıklarını söylüyor. İl dışından süt getirtmek zorunda kaldıklarını duyuyoruz" dedi.
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Özcan Yıldırım, Palandöken Kayak Merkezinde bir otelde Valilik, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hay-Koop Bölge Birliği ve Alman Kooperatifleri - Raiffeisen Konfederasyonu (DGRV) Türkiye Temsilciliği'nin işbirliğiyle düzenlenen Süt Çalıştayı'nın açılışında üretimin kutsal bir vazife olduğunu belirtti.
Bunun farkında olan devletlerin de üreticiyi üretimde tutmak adına çok önemli destekler verdiğini dile getiren Yıldırım, "Üreticilerin sorunlarına çözüm üretmek için bu çalıştayı düzenledik. Sektör gelişmeye muhtaç bir sektör. Her gün yeni ürünler, yeni pazara sunum şekilleri, yeni tüketici talepleri ortaya çıkıyor. Bizler de bu ihtiyaca cevap vermek zorundayız" dedi.
Yıldırım, bu çalıştayda çıkan sonuçların devlet desteklerine de yol göstereceğini söyledi.
Erzurum'un hayvan popülasyonu olarak özellikle büyükbaş hayvancılıkta Türkiye'de liderliğe oynadığını ifade eden Yıldırım, "Çok az bir farkla şu anda Konya lider görünmektedir. Erzurum'da 670 bin büyükbaş hayvan varlığı ile başa oynayan bir ildir. Süt anlamında 300 bin civarında boğa altı inek diye tabir ettiğimiz büyükbaş varlığı mevcuttur. Süt üretimi açısından Türkiye'de Erzurum 4. sırada. Konya bu anlamda yıllık ortalama 962 bin tonla lider görünüyor. İzmir, Balıkesir ve Erzurum ise yıllık 750 bin ton civarındı üretim yapıyor" diye konuştu.
Yıldırım, Türkiye genelinde sanayiye aktarılan sütün yüzde 44 olduğunu anımsatarak, Erzurum'da bu rakamın yüzde 25-30 civarında olduğunu söyledi.
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, kentin tarımsal potansiyelinin büyük olduğunu ifade ederek, 670 bin büyükbaş, 800 bin küçükbaş ve çok geniş meraların olduğunu anlattı.
Akar, bu potansiyele rağmen Erzurum'un pazarda söz sahibi olamadığını vurgulayarak, "Üreticilerimiz yılda 700 bin süt ürettiklerini işletmecilerimiz de süt bulamadıklarını söylüyor. İl dışından süt getirtmek zorunda kaldıklarını duyduk. Sektör temsilcilerinin görüşleri bizim için çok önemlidir. Bu sorunlara nasıl çözüm bulabiliriz. Görüş alışverişinde bulunmak istedik" şeklinde konuştu.
Çalıştayda, süt sektörünün sorunları ele alınarak, ağırlıklı olarak süt kalitesi, soğuk zincir, sokak sütçüleri, hayvan barınakları, kesif yem kalitesi, rasyona dayalı besleme, kültür melezi hayvanlar, süt fiyat dengesi, hayvan hastalıkları ve modern çiftlikler gibi konular görüşüldü