TÜSİAD Başkanı Turan: Para politikasının işleyişi disiplin içinde devam etmeli
"2025 Yılında Türkiye Ekonomisi" konferansında konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Geçtiğimiz yılda Merkez Bankası'nın başarılı politikası devam ederken, maliye politikası tarafında özellikle kamuda tasarruf ve kayıt dışı ile mücadelede daha güçlü adımlara ihtiyaç duyuyoruz" dedi
"2025 Yılında Türkiye Ekonomisi" konferansında konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Geçtiğimiz yılda Merkez Bankası'nın başarılı politikası devam ederken, maliye politikası tarafında özellikle kamuda tasarruf ve kayıt dışı ile mücadelede daha güçlü adımlara ihtiyaç duyuyoruz" dedi
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Koç Üniversitesi katkılarıyla kurulan Ekonomik Araştırmalar Forumu’muzun düzenlediği “2025 Yılında Türkiye Ekonomisi” başlıklı konferansında yaptığı konuşmada, kamuda tasarrufa dikkat çekti.
"Geçen yılda Merkez Bankası’nın başarılı politikası devam ederken, maliye politikası tarafında özellikle kamuda tasarruf ve kayıt dışı ile mücadelede daha güçlü ve disiplinli adımlara ihtiyaç duyuyoruz" diyen Turan, benzer şekilde harcama kompozisyonunun çok daha verimli olması gerektiğine inandıklarını söyledi.
Ciddi bir kamu harcama reformu çerçevesinde 3 başlıkta hızlı ve sistematik adım atılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Orhan Turan, söz konusu adımları, "Ekonominin etkin işleyişine katkısı olmayan kamu harcama kalemlerinde ciddi tasarrufa gidilmesi. Ekonominin etkin işleyişine destek verecek olan eğitim, teknoloji, üretimin yeniden yapılandırılması gibi alanlarda kamu kaynaklarının artırılması. Ve Sosyal devlet sorumluluğunun doğrudan, açık ve şeffaf uygulanan bir sosyal politika ile yerine getirilmesi" gerektiğini belirtti.
"2024 yılında sonuç alınmaya başlanıldı "
2023 yılında gerçekleştirilen genel seçim sonrası, ekonomi politikalarında önemli bir değişim başladığını söyleyen Turan, "2024 yılı da attığımız önemli adımların sonuç almaya başladığımız bir yıl oldu. Geride bıraktığımız neredeyse bir buçuk yılda Ülke Risk Primi, Merkez Bankası rezervleri ve cari açık anlamında pek çok başarı elde edildi. Bu süreçte TÜSİAD olarak istişare süreçlerine katkı sağladık ve özellikle enflasyon ile mücadele noktasında desteğimizi her zaman altını çizerek belirttik.
Enflasyonu düşürmenin ilk aşamasında ilerleme olduğunu, lakin şimdi daha zorlu bir süreç başladığını belirtti. Dezenflasyon süreci 2025’te de devam edecek, ancak hedeflenen seviyelere ulaşabilmemiz için bütüncül bir bakış açısıyla hareket ederek para politikasını daha uyumlu bir mali politika ve yapısal reformlarla desteklememiz gerekiyor. Bunun için enflasyonla mücadele konusunda sağlanan toplumsal mutabakatı bozacak adımlardan kaçınılmalı, para politikasının doğru işleyişinden ve Merkez Bankası bağımsızlığından ödün verilmemeli, gelirler ve maliye politikasını da içeren daha kapsamlı bir uzun vadeli program tasarlanmalı, enerji ve tarım-gıda gibi sektörlerde ihtiyaç olan reformlar yapılmalı" dedi.