Tortum Gölü'nden Biyodizel Üretilecek
Tortum Şelalesi'nin kaynağı olan Tortum Gölü'ndeki mikro alglardan biyodizel enerji üretilecek.
Tortum Şelalesi'nin kaynağı olan Tortum Gölü'ndeki mikro alglardan biyodizel enerji üretilecek. Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp, "Giderek yaşlanan Tortum Gölü'nden elde edeceğimiz mikro algleri fakültede çoğaltacağız" dedi.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin hazırladığı doğal su kaynaklarından biyodizel üretimi projesinin Erzurum'daki Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenmesi kararlaştırıldı. Tortum Gölü'ndeki biyodizel üretiminde kullanılabilen foto sentetik organizmalar alınacak ve laboratuvar ortamında çoğaltılacak.
Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp, "Tortum Gölü bizim için bölgemiz için son derece önemli bir kaynak. Gölde yerleşik tür olan tek hücreli canlılar yoğun olarak bulunmakta. Bunlar kış şartlarında canlılıklarını kaybettiği için fakültede kültür ortamında bunları kış periyodunda da çoğaltacağız. Belli bir yoğunluğa geldiğinde araştırmaları başlatacağız. Bunlardan yağ ekstreleri elde edeceğiz ve sonrasında bu yağ ekstrelerinden biyodizel üretimi kaynaklarını araştıracağız" dedi. "Yüksek bütçeli bir proje" diyen Prof. Dr. Muhammet Atamanalp, şöyle devam etti:
"Bu proje içerisinde Tortum Gölü'nü hedef almamız, gölün gün geçtikçe yaşlanan göller sınıfında yer alması. Onun sahip olduğu doğal kaynakları ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Son yıllarda ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarındaki artıştan dolayı biyodizel üretimine yoğunluk veriliyor. Ülkemizde akaryakıtta önemli bir dış ticaret açığımız var. Bu konuda şayet bir katkı sağlayabilirsek bu durum fakültemizi, çalışan arkadaşlarımızı son derece memnun edecektir. Bizi destekleyen KUDAKA'ya teşekkür ediyoruz. Proje kapsamında çevredeki insanlarında eğitilmesi gerekiyor. Yatırımcılarımıza bu konunun olunabilirliğini göstermek istiyoruz."