ESTP'den 'Kış Saati' Uygulamasına Eleştiri
ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, 'Kış saati uygulaması tasarruf değil, tam tersine daha fazla enerji tüketimi anlamına geliyor' dedi.
ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, "Kış saati uygulaması tasarruf değil, tam tersine daha fazla enerji tüketimi anlamına geliyor" dedi.
Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı A. Mustafa Güvenli, saatlerin ileri ve geri alınması suretiyle yürütülen yaz ve kış saati uygulamasından artık vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Enerji tasarrufu gerekçesiyle yıllardır yürütülen yaz ve kış saati uygulamasına bir tepki de Erzurum Sivil Toplum Platformu'ndan geldi. ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, uygulamanın tasarruf değil, tam tersine enerji tüketimini artırdığını ileri sürdü. Zamanın birer saat ileri ve geri alınması yöntemiyle yürütülen uygulamanın aslında çelişkilerle dolu olduğunu vurgulayan Mustafa Güvenli, "Kışın zaten uzun olan geceleri bir saat daha uzatmak demek, bir saat daha fazla enerji tüketimi demektir" ifadesini kullandı.
TASARRUF DEĞİL, SARFİYAT SÖZ KONUSU
Güvenli, saatlerin geri alınması ile günlük yaşama bir saat daha erken başlanmış olunduğuna vurgu yaparak, "Kışın güne bir saat daha erken başlıyor oluşumuz, tasarruf anlamına gelmiyor. Çünkü gün ışığından dolayı enerji tüketimi zaten söz konusu olmadığı gibi, bu yöntemle gündüz saatleri kısalmış, gece saatleri ise, uzanmış oluyor" dedi.
Erken akşam oluşunun günlük yaşamı yavaşlatacağının düşünüldüğünü, ancak sanıldığının aksine durumun hiç de öyle olmadığını kaydeden Güvenli, "Güne erken başlanıyor olabilir, ama resmi daireler başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlarda mesaiye devam edebilmek için ışıklar yakılmaya devam ediliyor. Öyle ki; ilkokul öğrencileri bile hava tamamen karardıktan sonra okuldan çıkabiliyor. Özetle; akşamın erken oluşu demek, enerji tüketimine bir saat daha önceden ve hem de yoğun bir biçimde başlamak demek oluyor. Bu da genel anlamda hem enerji, hem de ısınma maliyeti anlamına geliyor" diye konuştu.
BU UYGULAMADAN VAZGEÇİLMELİ
Söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi yönünde geçtiğimiz yıllarda bir takım girişimlerde bulunulduğunu hatırlatan Güvenli, "Bu konuda nedense somut bir adım atılamadı. Halbuki dünyada bu uygulamadan bizim de yakındığımız gerekçelerle vazgeçmiş olan birçok ülke var. Türkiye de bu ülkelerden birisi olabilir. Bu yüzden konunun yeniden gündeme taşınması ve dolayısıyla yaz saati uygulamasına geçildikten sonra uygulamanın tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik adımların atılması gerekmektedir. Çünkü bizim hem yazın hem de kışın istifade edeceğimiz tek uygulama, yaz saati uygulamasıdır" dedi.