DAEŞ'in Musul planı deşifre oldu

Irak ordusunun Musul'u kurtarmak için başlatacağı operasyon öncesi DAEŞ'in şehrin birçok noktasında bomba tuzakladığı ve köprüleri yıktığı ortaya çıktı. DAEŞ'in şehir halkının arasına karıştığı Musul'dan ilk etapta 200 bini aşan bir göç dalgası yaşanacağı ifade edildi.

ABD'li ve Iraklı yetkililerin verdikleri bilgilere göre DAEŞ, Irak'ta en güçlü oldukları şehir olan Musul'a yönelik harekatı beklerken şehir genelinde tuzaklar kuruyor, tüneller kazıyor ve çocukları casus olarak görevlendiriyor.

Yaklaşık 1.5 milyon kişinin yaşadığı Musul, DAEŞ'in 2014'ten bu yana Irak'ın kuzeyinde ilan ettiği hilafetin merkezi olurken, militanlar ABD'nin öncülüğündeki koalisyonun desteklediği Iraklı güvenlik güçlerinin şehre ulaşmasını engellemek için çeşitli hazırlıklar içinde.

Bu ayın ilerleyen günlerinde gerçekleşmesi beklenen operasyon hem Irak'ın geleceğini hem de ABD Başkanı Barack Obama'nın iki başkanlık döneminin ardından bırakacağı mirasının belirlenmesinde önemli rol oynayacak.

Telefonla veya sosyal medya üzerinden konuşulan dört Musul sakininin verdikleri bilgilere göre, yaklaşık iki yıl önce Iraklı askerlerin şehirden kaçmasıyla neredeyse hiçbir muhalefet olmadan şehri ele geçiren DAEŞ, Musul'daki beş köprüyü yıktı, bomba yüklü araçlar ve intihar bombacıları hazırladı, ve kontrolleri artırdı.

Irak'ın eski maliye ve dışişleri bakanı Hoşyar Zebari, "Musul için savaşmaya hazırlanıyorlar. Daha dikkatliler; nüfusa karışmak için sakallarını kesiyorlar ve karargahlarını sürekli farklı yerlere taşıyorlar" dedi.

Kürdistan Demokratik Partisi üst düzey üyeliği yapan ve İslam Devleti'nin Musul'daki hareketlerine dair istihbarata erişimi olan Zebari ve ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, grubun savaşçı ve ekipmanları yeraltı tünelleriyle taşıdığını söyledi

Dorrian, "Savaşçılardan birisinin bir yerden girdiğini ve başka bir yerden çıktığını görüyorsunuz. Girişler her zaman göz önünde ve bunlar öncelikli hedef" dedi.

Dorrian, DAEŞ'in düşmanın girişini engellemek amacıyla büyük beton setler ve beton bariyerler çektiğini söyledi. Musul sakinleri aynı zamanda savaşçıların hava saldırılarını daha zorlu hale getirmek için iki metreye iki metrelik tüneller kazdığını ve içlerini petrolle doldurduğunu söyledi.

Yardım grupları çatışmalarda birçok sivilin hayatını kaybedebileceğinden endişe ediyor. Birleşmiş Milletler Irak İnsani Koordinatörü Lise Grande, yaklaşık 200,000 kişinin savaşın ilk iki haftasında şehri terk edebileceğini söyledi.