Kartal Koşuyolu Yüksel İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakli Kliniği Başkanı Doç. Dr. Cemal Asım Kutlu, Türkiye genelinde yapılan akciğer nakil sayısının 100'lü rakamlara yaklaştığını ve bu sayının başlangıç yılları için oldukça iyi bir rakam olduğunu söyledi.
Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en başarılı akciğer naklinin 2009 yılında kendi ekipleri tarafından yapıldığını kaydetti.
"Türkiye genelinde yapılan nakil sayısı 100'lü rakamlara yaklaşıyor. Bu sayı başlangıç yılları için oldukça iyi bir sayı" diyen Kutlu, hedeflerinin yılda 200 nakile çıkabilmek olduğunu belirtti.
Kutlu, Türkiye'de donör bulmakta sıkıntılar yaşandığının altını çizerek, en büyük engelin bu sorun olduğunu söyledi. Donör sayısını arttırabilmek için vatandaşların ve doktorların katkılarına ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Kutlu, şöyle devam etti:
"2008 yılında ilk olarak akciğer nakil ruhsatını almıştık. Ondan sonraki yıllar içinde yurtta 6 tane akciğer nakil ruhsatı alan merkez oldu. Bu merkezlerin bir kısmı daha hızlı ve aktif çalışıyor. Bir kısmı daha yavaş organize oldular ama merkezlerimizin tamamı dünya standartlarında teknik açıdan donanmış durumda. Birtakım organizasyonlar anlamında sorunlarımız var, başlangıç yıllarında olduğumuz için ama onları da hızla çözmeye çalışıyoruz. Yapılan ameliyat sayısı arttıkça bu sorunların hepsi çözülecektir. Onun için her konuda ilk sıraya bağışlanan organı ve yapılan ameliyat sayısını yazmamız lazım."
Kutlu, akciğer nakillerinin dünyada diğer organ nakillerinden yaklaşık 20 yıl sonra başladığına dikkat çekerek, "Bu süreç yurdumuzda da hemen hemen böyle oldu. Biz Avrupa'ya baktığımız zaman oldukça yeni başlamış sayılıyoruz. Onlar 25-30'lu yıllara yaklaşıyor. Bizim bu aradaki farkı hızla kapatmamız lazım. Onun için önümüzdeki dönemde çok çalışmalıyız. Ben bu farkı 5 yıl içinde kapatabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.
"Hedef akciğer merkezi oluşturmak"
Doç Dr. Kutlu, önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye'nin herhangi bir noktasına kurulacak olan bir akciğer merkezi ile dünya standartlarına erişebileceklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Hedef, yurdumuzun herhangi bir köşesinde kullanılabilecek bir akciğer çıktığı zaman, bunun bir merkez tarafından kullanılması. İhtiyacı olan bir hastaya bu organın gönderilmesi ve takılmasıdır. Bu hedefe ulaşmak için birtakım kurumlar çalışıyor. Bu sorunlar hemen çözülecek sorunlar değil. Önümüzdeki 5 yıl iyi bir hedeftir. Biz dünya standartlarında akciğer nakil merkezleri oluşturabiliriz."
YORUMLAR